Matkakohde: Espanja, Mallorca

Ajankohta: juhannusviikko 18.-24.6.2018

Matkaajat: 2 aikuista + 2 lasta

Lennot

Lennot Norwegianilta (varaus 10.4.) (12-vuotias laskettiin aikuiseksi). Yhteensä 1555e.

Majoittuminen

Majoituimme kahdessa eri paikassa, jotta näkisimme senkin puolesta saarta vähän eri kulmista.

Hotelli Casablanca @Santa Ponsa 18.-21.6.2018

Palman itäpuolella Santa Ponsassa sijaitsevaan hotelliin oli helppo siirtyä bussilla A11, joka lähti lentokentän edustalta. Lapsialennuksia ei jostain syystä liiennyt, hinta 7e x 4 = 28e. Matka kulki Palman läpi ja kesti 40 minuuttia, matkalla sai käsitystä niin paikallisesta autoilukulttuurista kuin nähtävyyksistä. Huone oli huoneistohotellin puolella, mikä osoittautui oikein toimivaksi ratkaisuksi. Nettisivuilla taisi olla vanhoja kuvia, joten kämppä oli positiivinen yllätys. 591e / 3vrk

Best Delta @Puig de Ros 21.-24.6.2018

Hotelli oli remontoitu pari vuotta sitten, ja se oli siisti. Huone oli toimiva, lapsilta erityisplussaa kylpyammeesta. Lapsille oli järjestettyä ohjelmaa päiville, aikuisemmille illoille. Myös jalkapallon MM-kisojen seuraamiseen oli oma tilansa.

373e / 4vrk

Sää

Lämpöä riitti reissun ajan n.30 astetta, joten jonkun verran ennakoitua lämpimämmät kelit sattui, aurinko paistoi käytännössä pilvettömältä taivaalta.

Liikenne

Isoimmilla valtateillä ajaminen oli samanlaista kuin Suomessa kehäteillä olisi ajanut niin kaistojen määrän kuin nopeuksien suhteen. Epäselvimmät tilanteet syntyi pienemmissä taajamissa ja pienemmillä teillä, joissa väistämissäännöt ei ollut ihan selkeitä.

Yleisesti ottaen autoissa oli paljon kolhuja, onnistuttiin selviämään pienellä peiliosumalla tätin aukeavaan oveen parkkipaikalla.

Joku paikallinen liikennearkkitehti oli varmaan ottanu elämäntyökseen kaikkien risteyksien muuttamiseksi liikenneympyröiksi, sillä niitä oli kaikkialla: niin valtateillä, taajamissa kuin ahtaissa risteyksissä. Useimmissa ympyröissä oli kaksi kaistaa, eikä oikein tullut selväksi millä logiikalla paikalliset niissä ajoivat. Usein joku perässä ajanut tuli ohi jommalta kummalta puolelta. Tiet on hyvässä kunnossa, joten sen puolesta ajaminen on sujuvaa. Kummastusta aiheutti kuoppia tiellä -merkit, sillä kuoppia ei todella ollut - ehkä niillä koitettiin kertoa isommista "montuista" muuten niin tasaisilla teillä. Nopeusrajoituksista ei ollut kaikilla valtateillä täyttä varmuutta (70 vai 90 km/h), paikallisten mukaan ne selvästikin oli vähintään 90. Parkkipaikan löytäminen oli hankalaa (ja poikkeuksetta maksullista), ja toisaalta paikat oli varsin ahtaita pienellekin autolle.

Kieli

Kahdella paikallisella sanalla sai keskustelun alkamaan sujuvasti: hola (hei) ja gracias (kiitos). Suurin osa asiakaspalvelijoista ymmärsi tarpeeksi englantia. Toisaalta kovin monimutkaista jalkapallokeskusteluita ei kannata aloittaa, jos osoittautuu, että toinen osaa vain ravintolasanastoa englanniksi :)

Ruoka

Ruokakauppojen vähyys yllätti (ilmapatjakauppoja kyllä oli joka kulmassa), ja niissä vähissäkään ei oikein ollut kunnon ruokaa - halpaa viinaa kyllä. Ulkona syöminen oli saman hintaista kuin Suomessa.

Liikkuminen

Santa Ponsa yllätti mäkisyydellään, ja kävelytiet oli kapeita. Ainoat pyörät koko saarella oli muutama sähköpyörä ja pienemmillä valtateillä ajelleet kilpapyöräilijät. Toisaalta Puig de Rosin suunnalla ja itärannikolla autoilumaisemat olivat lähinnä kivestä tehtyä aitaa ja aakeeta laakeeta pensaikkoa. Bussien aikatauluihin ei kannata täysin luottaa, ja toisaalta osa niistä oli täyteenammuttuja.

Auton vuokraaminen

Vuokrasimme kaksi eri autoa, ensimmäisen yhdeksi päiväksi (12h) ja toisen kolmeksi vuorokaudeksi. Jälkimmäisen sai palauttaa näppärästi lentokentän parkkitaloon. Auton sai mihin tahansa paikan päälle ilman eri maksua. 45 e / 12 h, 143e / 3vrk.

Nähtävää

La Seu

Ensin on todettava, että paikalle ei löydä osoitteen ja Mapsin avulla. Siten pääsee kuitenkin mielenkiintoiselle seikkailulle Palman keskutaan. Paikalle pääsee ajamalla siihen rantakadulta poikkeavaan parkkihalliin, josta pari kertaa ohi ajettuaan voi tajuta, että tonne olisi pitänyt mennä. Liput yhteensä 22e.

Bellverin linna

Huikeat maisemat! Sen tuhat vuotta vanhan maton päälle ei kannusteta kävelemään... Liput yhteensä 8e.

Festival Park

Merkkiliikkeiden kauppakeskus, josta jäi itselle lähinnä mieleen, että kaupat oli hyvin ilmastoituja. Jostain syystä yksi poikalapsen ykköskohteista.

Safari Zoo

Eläintarha oli kohdelistalla senkin puolesta, että päästäisiin näkemään saaren itäpuoltakin. Sinällään ihan normi eläinpuisto, paitsi että ajoreitti kulki eläinten aitauksen läpi. Lisäksi opas houkutteli eläimet junan lähelle (omalla autollakin olisi voinut ajaa läpi).

Huom. perille ei löydä nettisivuilla olevalla osoitteella (ainakaan lännestä tullessa), vaan sillä päätyy läheiselle ampumaradalle :)

Liput yhteensä 62e.

Es Trenc

Suosittu 2km pituinen uimaranta, jonne vievällä viimeisellä erityisen kapealla tiellä tulee epäuskoinen olo, että voiko tämä olla oikea paikka...varsinkin jos joku sattuu tulemaan vastaan. Parkkimaksu 7e.

Drachin luolat

Ennakkoon oli tiedossa, että Drachin luoliin olisi hyvä varata etukäteen liput, jotta pääsee tiettyyn aikaan sisään (tasatunnit). Liikuttiin joustavalla aikataululla, joten ei lukittu aikataulua ennakkolipuilla. Riski kostautui, sillä olisi pitänyt odottaa tunti ennen seuraavaa lähtöä. Jatkoimme seuraavaan kohteeseen.

Mondrago Natural Park

Tämä luonnonpuisto sattui sopivasti matkan varrelle, joten poikkesimme paikalle. 36 asteen lämpötila hyydytti pitkän päivän päätteeksi pienimmät matkalaiset jo ensimmäisellä neljästä reitistä, joka yllättäen päättyi isolle uimarannalle! Varsinaiset luontokohteet loistivat poissaolollaan. Ehkä ne oli kolmella muulla lenkillä, joista kahta varten olisi ollut tarpeen vaihtaa parkkipaikkaa. Parkkimaksu 5e.

Sant Elm

Ekstempore-autoreissu länsirannikon pikkupaikkakunnalle oli yksi reissun sykähdyttävimmistä hetkistä. Ja nimenomaan sinne vievä kiemurainen vuoristotie. Solleriin vievistä käärmeteistä oli ennakkotieto, mutta tämä pikataipale tuli todellisena yllätyksenä niin kuin yksi bussi ahtaimmassa ja tiukimmassa mutkassa.

Cala Maioris

Jälkimmäisen majoituspaikan lähellä oli Google Mapsin mukaan "Historiallinen maamerkki", joka osoittautui hienoksi näköalapaikaksi, etenkin auringon sopivasti laskiessa.

Vistas Panoramicas

Toinen ekstempore pongattu "Historiallinen maamerkki", joka tarjosi huikeiden maisemien lisäksi erityisen sykähdyttävän autotien.

Juhannus

Yksi paikallinen tapa viettää juhannusta on Nit de Foc -niminen tapahtuma. Sunnuntaiaamun aikainen startti ei kannustanut valvomaan edellisenä iltana ja lähtemään Palmaan haahuilemaan. Saimme kuitenkin yllätysherätyksen puolilta öin, kun hotellilla oli ilotulitus.

Kuvat

Niin, kuvia ei tällä sivulla ole, eikä tule. Kannattaa käydä paikan päällä :)

Paikallisia ajankohtaisia uutisaiheita: